Cauta in site:
 Player audio Biserica Sfanta Vineri:
 Harta site:
 
 Localizare pe harta
 Vezi detalii >>
Biserica Sfanta Vineri :: www.bisericasfantavineri.ro :: Biserica Sfanta Vineri :: www.bisericasfantavineri.ro ::
Abonare newsletter:
E-mail:

 

Imprejurimi: Informatii utile

Județul Argeș - Prezentare

Asezare
Judetul Argeș face parte dintre județele de munte. El se găsește în colțul de nord-vest al Munteniei, pe valea superioară a Argeșului și pe vechiul drum care, venind din Ardeal, pe la Turnu-Roșu, ajungea la fosta resedința a voievozilor, Curtea de Argeș. Și azi acest drum este cel mai scurt între Sibiu și actuala capitală a țării.

Suprafață: 4.216 km²

Înfatisarea pamântului
În nordul judetului Arges se gasesc cei mai înalti munti, ( Fagarasii ) cu vârfurile Negoiu si Moldoveanu (peste 2540 m). Ei sunt formati din doua lanturi orientate de la E la V. Primul, cel de pe vechea granita dinspre Transilvania, este înalt de peste 2000 m si neîntrerupt. Pe vârfurile lui, ghetarii de pe vremuri au lasat urme însemnate ( circuri, creste si piscuri ascutite, îngramadiri de morene, lacuri glaciale, etc.). Celalalt lant e mai marunt si-i despartit în mai multe fragmente printr-o serie de chei (vai strâmte si adânci), mai importante fiind cele ale Argesului si ale Topologului. Fragmentele acestui lant muntos poarta fiecare câte un nume deosebit : Cozia, Ghitu, etc. Între lantul înalt si cel mai coborât, se gaseste un fel de albie larga si înalta (depresiune) care se termina spre Olt cu un bazin deluros plin de sate (vechea tara a Lovistei ). Ultimul sir muntos (cel fragmentat de ape) se ridica semet deasupra unei regiuni de muscele (culmi deluroase, la început peste 800 m). Acestea coboara, alungite printre vai, pâna la cca 400 m, ( pe linia Pitesti- Gura Topologului). De aici urmeaza spre Sud a treia regiune de relief a judetului : o serie de terase pe dreapta Argesului si o platforma înalta ( platforma Cotmeana ), un fel de câmpie de sub munte pe care numeroase ape au desfacut-o în culmi subtiri dispuse divergent între Olt si Arges. De aici greutatea de a circula de la E la V. Vaile în schimb, largi si cu terase, sunt primitoare. În lungul lor au coborât populatia si drumurile spre câmpie.

Clima si ape
In munti, zapada se pastreaza, prin locurile adapostite, pâna în august, iar precipitatiile se apropie de 1000 mm anual. În muscele, iernile si verile sunt mai potolite (contraste între 20° - 23° fata de 26° la Bucuresti), desi ploile se mentin înca abundente (700 – 900 mm anual). În partea cea mai joasa a judetului, reapar caracterele climatului de stepa (constraste termice de 24°- 26°) si ploi mai putine, care se pierd în adâncul depozitelor de pietrisuri ale câmpiei de sub munte. În afara celor doua râuri principale ( Topologul si Argesul ) în partea de Sud a judetului curg numeroase pâraie, cea mai mare parte dintre ele seaca însa în timpul verii. Lipsa apei în cuprinsul teraselor din dreapta Argesului a silit pe locuitori sa sape gropi mari în care strâng, peste vara, apa de ploaie ( benturi ).

Vegetatia
Muntii se termina prin pasuni alpine întinse. Urmeaza apoi codrii de brad, fag si stejar cu atât mai restrânsi ca suprafata cu cât coborâm spre câmpia de sub munte. În acesta ultima regiune, mai mult din cauza structurii subsolului decât din cauza climei, padurea se amesteca cu vegetatia de stepa, fara însa ca aceasta din urma sa fie predominanta.

Bogatii naturale
Exploatari minerale sunt putine. Pe sub munte se întinde însa linia de fracturi în lungul careia apar izvoare minerale înrudite cu cele de la Calimanesti si Caciulata ; iar dupa cercetarile Institutului Geologic al României, bazinul de lignit exploatat în judetul vecin spre E. (Muscel), se prelungreste prin Nordul Curtii-de-Arges pâna la valea Topologului.

 
 
 
www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de
Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
 
Copyright 2012 © ASOCIATIA ROMANA PENTRU EDUCATIE INDIVIDUAL ADAPTATA - All Rights Reserved