Cauta in site:
 Player audio Biserica Sfanta Vineri:
 Harta site:
 
 Localizare pe harta
 Vezi detalii >>
Biserica Sfanta Vineri :: www.bisericasfantavineri.ro :: Biserica Sfanta Vineri :: www.bisericasfantavineri.ro ::
Abonare newsletter:
E-mail:

 

Imprejurimi: Scurta prezentare

Biserica Sfânta Vineri, construită în anul 1827, a fost refăcută în anul 1912, după planurile arhitectului Ioan N. Socolescu, este amplasată în centrul Piteștiului și este unul din cele mai importante obiective turistice.

Municipiul Piteşti este situat în partea central-sudică a României, între Carpaţii Meridionali şi Dunăre, în nord-vestul regiunii Muntenia. Oraşul se află la confluenţa râului Argeş cu râul Doamnei.

Suprafaţa municipiului Piteşti este de 4073 ha.

20 Mai 1388 reprezintă în istorie momentul emiterii primului document care face referire la Piteşti. Acest document, purtând pecetea domnitorului Mircea cel Bătrân, nu reprezintă nici pe departe începutul activităţii umane în această zonă, arheologia dovedind prezenţa omului aici din cele mai vechi timpuri.

Începutul epocii moderne este legat de numele lui Tudor Vladimirescu, Piteşti fiind considerat centrul prezumtiv al rezistenţei revoluţionare. După 1821, au fost amenajate şi modernizate şosele precum Piteşti – Bucureşti şi căi de acces ca Piteşti – Slatina – Craiova şi Piteşti – Câmpulung.

În timpul revoluţiei de la 1848, Piteşti a făcut parte din zona de apărare a revoluţiei.

Municipiul Piteşti este o localitate veche, numeroase surse arheologice atestând existenţa oamenilor în această parte a ţării încă din Paleoliticul Inferior şi Epoca Bronzului. Aşezarea a fost cu certitudine locuită în vremea geto-dacilor şi în timpul procesului de romanizare.

Are valoare de simbol faptul că intrarea în istorie a Piteştiului coincide cu domnia lui Mircea cel Bătrân, unul dintre cei mai de seamă conducători de stat român, de valoare universală. De la hrisovul din 20 mai 1388 prin care Mircea, mare voievod a toată ţara românească, dăruia ctitoriei sale de Călimăneşti, pe Olt, printre altele "si o moară în hotarul Piteştilor".

Apropierea localităţii de vechile capitale ale Ţării Româneşti – Curtea de Argeş şi Câmpulung, precum şi de noile capitale – Târgovişte şi Bucureşti, legăturile statornice ale unor piteşteni cu oraşele din Transilvania şi Moldova, au constituit factori importanţi de cuprindere a activităţii culturale locale în amplul context românesc.

 
 
 
www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de
Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
 
Copyright 2012 © ASOCIATIA ROMANA PENTRU EDUCATIE INDIVIDUAL ADAPTATA - All Rights Reserved