Cauta in site:
 Player audio Biserica Sfanta Vineri:
 Harta site:
 
 Localizare pe harta
 Vezi detalii >>
Biserica Sfanta Vineri :: www.bisericasfantavineri.ro :: Biserica Sfanta Vineri :: www.bisericasfantavineri.ro ::
Abonare newsletter:
E-mail:

 

Biserica Sfanta Vineri: Prezentare

Drăghici Budişteanu este înfăţişat stând pe scaun, ţinând o mână pe carte, subliniind astfel pasiunea acestuia pentru cunoaştere, iar în cealată mână ţine o năframă simplă, albă simbol al măririi; ţinuta acestuia este sobră, nuanţa dominantă fiind negrul. Pe cap se observă un potcap negru (căciuliţă purtată de cărturari), haina scurtă din postav din aceeaşi culoare cu reverele crestate, descheiată în faţă, lăsând să se obseve vesta tot neagră, închisă până la gât, unde este răsfrânt peste aceasta gulerul unei camăşi albe. Mustaţa sa este mai lungă, asemănătoare cu a unui cărturar.

Biserica veche Sfânta Vineri
(Piteşti - în anul 1828)
Biserica Sfânta Vineri
(foto din anul 1908)

Anica Enghel poartă o rochie lungă maro roşcat, cu gulerul rotund la baza gâtului, alb dantelat pe margini, al unei camăşi albe, din care se întrevăd mânecile largi. Este acoperită de un şal negru lucrat în colţuri, pe cap se observa o frumoasă pălărie albastră, prinsă cu o panglică sub bărbie. În mână, ca şi Drăghici Budişteanu, ţine o naframă tivită.

Tablourile votive păstreză, în nemişcarea lor, caracteristicile acelor epocilor trecute. De la secolul al XVII-lea, caracterizat prin ţinutele bizantine, cu înrâuiri ale hainelor apusene (poloneze), la secolul al XVIII-lea, dominat de ţinutele orientale supradimensionate, până în secolul al XIX-lea, când costumele de tip oriental au coborât pe scara socială, ca boierii de odinioară înveşmântându-se doar negustorii şi dascălii.

Biserica Sfânta Vineri din Piteşti este o replică a bijuteriei arhitecturale din vremea lui Neagoe Basarab, Biserica Mânăstirii Curtea de Argeş.

Impunătorul edificiu atrage atenţia publicului prin ornamentaţia care copiază în bună parte pe cea a Mânăstirii Curtea de Argeş, prin tinda cu cele patru coloane cu capiteluri lucrate după arhitectura veche grecească din piatră de Albeşti de Muscel, precum şi prin mozaicurile din dreapta şi din stânga intrării principale.

Biserica cea nouă a parohiei Sfânta Vineri a fost construită la începutul secolului al XX lea după proiectul arhitectului Ion N. Socolescu. Inginerul care s-a ocupat de partea de rezistenţă a fost Dumitru Dima (1876-1923).

Ion N. Socolescu (1856-1924) a fost unul din părinţii şcolii româneşti de arhitectură alături de Ion Mincu, St. Ciocârlan, E. Sterian, N. Gabrielescu, Al. Orascu. În ideea creării noii arhitecturi româneşti, arhitecţii se documentau şi dădeau la iveală interpretări ale arhitecturii vechi sau tradiţionale. Arhitectul Socolescu nu era la prima lui lucrare cu subiect religios.

 
 
 
www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de
Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
 
Copyright 2012 © ASOCIATIA ROMANA PENTRU EDUCATIE INDIVIDUAL ADAPTATA - All Rights Reserved